7 Ocak 2013 Pazartesi

Sağlıklı Beslenme

Beslenme ile sağlık arasındaki ilişkinin gözlenmesi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Bilim çağı öncesinde insanlar beslenme bilgisine sahip olmadıkları halde bazı gıdaların kendilerine iyi geldiğinin farkındaydılar. Sağlıklı gıdaları test tüpleri, mikroskop ve laboratuvarlar olmadan denerheyanılma yoluyla bulmuşlardı.

Örneğin, eski Mısırlılar, İbraniler, Çinliler, Yunanlılar, Hintliler ve Romalılarda sarımsak önemli bir ilaç olarak görülmüş, meyan balı eski Yunanlılar tarafından grip ve astım tedavisinde, Hollanda ve diğer birçok Avrupa ülkesinde ise ülseri iyileştirmek için kullanılmıştı.

Ünlü hekim Hipokrat yenilen gıdalarla kişilerin sağlığı arasında bağlantı olduğunu geniş bir biçimde yazmıştı. Örneğin, etin sindiriminin zor olduğuna inanıyordu ve kuru baklagillerin tahıllarla birlikte yenmesinin sağlık açısından yararlı olduğundan söz etmişti. Günümüzde bitkisel proteinlerin birbirini tamamladığı bilimsel olarak ortaya koyulmuş olduğundan, tahıl ve kuru baklagillerin bir arada yenmesi önerisi modern beslenme biliminde hâlâ geçerlidir. Sağlıklı beslenme ve lida ile zayıflamak daha kolaydır.

Eski Yunan düşünürleri Pisagor ve Platon da sağlığı insan mutluluğunun temel parçası olarak tanımlamışlar ve sağlıklı yaşamak için vejetaryen (yalnızca bitkisel gıdalardan oluşan) bir diyet önermişlerdi. Vejetaryenlerin kalp ve kanser gibi hastalıklara hayvansal gıdaları yiyen kişilerden daha seyrek yakalandıkları ve daha uzun yaşadıkları da bilimsel olarak kanıtlanmıştır.


Sağlıklı Beslenme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder