26 Mart 2013 Salı

Yumuşak Saçlara Kavuşmak için Yapılması Grekenler

Günlük stresi, beslenme alışkanlıklarınızı, saç yapınızı etkileyebilecek olası bir hastalığı bir kenara bırakıp bir an için saçınızın gün içerisinde ne kadar çok dış etkiye maruz kaldığını düşünmenizi istiyorum. Zararlı güneş ışınları, iklim koşulları, hava kirliliği, saçımızı şekillendirmek için kullandığımız elektrikli aletler, saça sürdüğümüz krem ya da spreyler, yetmezmiş gibi kirli alana temas eden ellerinizin sürekli saçınızda dolanması…

Saçınız, tüm bu etkilerle baş edemeyip matlaşıp sönükleştiğinde, uçları tel tel ayrıldığında, elektriklenerek bir türlü yatışmadığında ve dökülmeler çoğaldığında ani bir alarm ile harekete geçer ve ne yapmanız gerektiğini düşünürsünüz. Oysa bu aşamaya gelmenize hiç gerek yok! Günlük bakımınızda yapacağınız küçük değişiklikler ile saçınızın sağlık ve canlılığını korumanız mümkün.

1. Yıkarken kurutmayın!

Saç derisi, yüz derisine göre daha fazla yağlanır. Doğal yağ, her ne kadar saçın beslenmesinde önemli olsa da, saçın temizliği de sağlığı için bir o kadar önemlidir. Bu nedenle köklere masaj yaparak şampuanlamak, saçın kir ve yağdan oluşan tüm ağırlığını almak için şarttır. Ancak yıkama işlemi ya da kullandığınız şampuan, saçın nemini alıp götürebilir de. Bu yüzden, nemi saça hapseden nemlendiricili şampuanları kullanmaya başlamanız yerinde olacaktır.

2. Saç uçlarına iki kat özen gösterin!

Elbette saçın canlı olan kısmı kökü. Kök saç üretmeye devam ettikçe, eskiyen kısım uzayıp kökten uzaklaşır ve nemi azalır. Saç uçlarının ekstra neme ihtiyacı vardır; ki bu nemi karşılamanın en iyi yolu yine nemlendirici ağırlıklı saç kremlerini kullanmaktır. Saçınızı şampuanladıktan sonra uçlara (saçınızın kulak memesinden altta kalan kısmına yahut atkuyruğu şeklinde toplarsanız kuyrukta kalan kısmına) nemlendirici özellikli saç kremi uygulayın. Saçınızda bir süre bekletin ve sonra ılık suyla durulayın.

3. Saç bakım maskesi kullanın!

Kullanacağınız şampuan ve saç kremini bir uzman eşliğinde belirlediniz. Ancak saçınız, daha titiz bir bakıma ihtiyaç duyuyor olabilir. Özellikle de kış aylarında ve elbette saçlarınız boya ya da gölge gibi bir kimyasal işlemden geçtiyse. Bu durumda, nemlendirici etkili saç bakım maskeleri, en kuru kısımlara dahi nüfuz ederek saçınızı nemlendirmenize yardımcı olabilir. Saçın geri kalanına göre uçlar neme daha çok ihtiyaç duyduğu için, maskeleri de uçlara yoğun, köklere doğru da hafif bir şekilde uygulayın. İçeriklerini ve saç tipinize uygunluğunu kontrol etmeyi de unutmayın.

4. Elinizin altında günlük kullanım için nemlendirici etkili saç kremleri olsun!

Genellikle saçımızı baskılayarak kontrol altına almamızı sağlayan sert ürünlerle şekillendiriyoruz, jöle ya da sprey gibi. Ancak bu ürünlerin saçta bir tabaka bıraktığı, saç telinin çevresini kaplayarak saçın nefes almasını engellediği de açık. Alternatif olarak saçınızı şekillendirmek için nemlendirici krem ya da köpük kullanabilirsiniz. Gün içerisinde havalanarak sizden ayrı davranan saçları kontrol altına almanın yolu onları baskılamak değil, nemlendirerek yatışmalarını sağlamaktır. Siz de saçınıza ihtiyacı olanı verdiğinizde bunun size dönüşü muhteşem olacaktır.

Saçınızı korumak için saatlerinizi harcamanıza ya da cebinizi yakmanıza gerek yok. Kullandığınız ürünlerin içeriğine dikkat edip bu ürünlere saç maskesi, saç köpüğü gibi kolay ulaşabileceğiniz ürünleri eklemeniz yeterli. Deneyin, 4 adımda farkı hissedeceksiniz!

Aslı Yazır serbest yazar ve çevirmendir. Mesele, Virgül, Süper!, Elele, Marie Claire Türkiye ve Yacht Türkiye gibi dergilere makaleler yazmıştır.


Yumuşak Saçlara Kavuşmak için Yapılması Grekenler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder