4 Şubat 2013 Pazartesi

Yıpranmış Saçlarınızı Yeniden Canlandırın!

Parlak, canlı, sağlıklı saçlar, her kadın için güzelliğinin en değerli varlığıdır. Ama buklelerimizin üstüne de titresek, onlara çektirdiğimiz eziyet azımsanamaz. Saç kurutma makineleri, saç maşaları, boyama, renk açma ve kimyasal düzleştirme gibi işlemler ve sıkı toplanmış atkuyrukları saçımızı kurutabilir, yakabilir ve şekillendirmeyi imkânsız hale getirebilir. Saç Dünyası kitabının yazarı ve saç uzmanı John Gray, tüm bu sert işlemlerin saçınızın koruyucu dış katmanını – yani “F” katmanını- aşındırdığını, bunun da saç gövdesinin özü olan kortekste bozulmaya yol açtığını söylüyor.

Bu söylediklerimiz sizi ürkütmüş olabilir, ancak saç bakımı rutininizde yapacağınız birkaç küçük değişiklikle hem yıpranmış saçlarınızın sağlıkla ışıldamasını sağlamanız hem de olası yıpranmaları engellemeniz mümkün. “Saç bakımı teknolojisi büyük gelişme kaydetti,” diyor Pantene’in saç uzmanı Jeni Thomas ve ekliyor: “Saçınızı korumak için doğru adımları attığınız sürece boya yapabilir, şekillendirici cihazlar kullanabilir, güneşin altında vakit geçirebilir, ama yine de mükemmel saçlara sahip olabilirsiniz.”

İşte belli başlı dört saldırıya maruz kalan saçlarınızı onarmanın yolları…

  • İşlem Görmüş Saçlar

Saçınızı boyuyor ya da rengini açıyorsanız, doğal saç renginizin birkaç ton açığı ya da koyusunu tercih etmeniz, örneğin koyu kahveden sarıya (veya sarıdan koyu kahveye) dönmekten çok daha az yıpratıcı olacaktır. Saçınızı kalıcı ya da yarı kalıcı boyayla boyarken, uçları yeniden işlemden geçirmemek için diplere odaklanın.

Boyalı saçınıza kimyasal düzleştirme veya perma gibi işlemler uygulatırken dikkatli olun. Kimyasal düzleştirmeden aldığınız sonuçlar hoşunuza gidiyorsa, kuaförünüzle konuşup saçınızı sipsivri yapmak yerine, yumuşak ve parlak olmasını, kolay şekil almasını sağlayacak, saç dokunuzu geliştirecek daha hassas bir uygulama belirleyin.

Boyalı saçlar için özel olarak formüle edilmiş şampuan ve saç kremleri kullanın. Kimyasal işlemler saçını yapısını değiştirir, bu tür ürünler ise yeni yapıyı güçlendiren polimer gibi maddeler içerir.

  • Isıdan Kaynaklanan Yıpranma

Saç veya bukle maşanızın ya da fön makinenizin en yüksek ayarı, suyun kaynama derecesinden bile yüksek olabilir. Saçınızı yakmak yerine ısıya karşı koruyucu sprey kullanın ve hem istediğiniz sonuca ulaşmanızı hem de saçlarınızın sağlıklı kalmasını sağlayacak en düşük ısı ayarını kullanın. Saçlarınızı sırılsıklamken kurutmayın, üçte ikisi kuruyana kadar bekleyin ya da fazla nemi havluyla alın. Saç maşası kullanırken cihazı sürekli hareket ettirin: Her tutamın üstünden bir kereden fazla geçmemeye çalışın.

Etiketinde “nemlendirici” yazan şampuan ve saç kremlerini tercih edin; bu tür ürünler saçlarınıza ihtiyacı olan canlandırıcı nemi sağlayacaktır.

  • Sert İşlemler

Islak saçı açmak için geniş dişli bir tarak kullanın. Saçlarınızı çok sık ve sert taramayın. Gecede 100 fırça darbesi kuralını unutun ve saçınıza stil vermeye ya da şeklini yenilemeye yetecek kadar fırçalayın. Atkuyruğu yapıyorsanız, dikişsiz tokalar kullanın ve açarken özen gösterin; tokayı özensizce çekmek saçın kırılmasına neden olabilir. Saçınız kırılmaya yatkınsa, örneğin üst kısımda elektriklenmeler varsa düzleştirici krem kullanın. Az bir miktar kremi avuç içinizde yaydıktan sonra elektriklenen bölgeye hafifçe uygulayın.

  • Güneşin Zararlı Etkilerine Maruz Kalan Saçlar

UV ışınları nasıl cildinize zarar veriyorsa, saçı güçlü ve sağlıklı tutan protein yapısını zayıflatarak aynı zararı saçlarınıza da verir. Güneşli bir günde saçlarınızı yıpranmadan korumanın en iyi yolu şapka takmaktır; geniş kenarlı bir şapkayı tercih ederek aynı zamanda cildinizi de koruyabilirsiniz. Eğer saçlarınız şimdiye kadar sayamayacağınız kadar güneşli gün gördüyse, saçınızı güçlendirmek üzere özel olarak tasarlanmış bir şampuan ve saç kremini seçin ve saç dokunuza uygun (ince telli/hassas ya da orta/kalın telli) bir ürünü tercih edin.

Shelley Levitt, kadınların yaşam tarzını konu alan çok sayıda yayına katkıda bulunmuştur.


Yıpranmış Saçlarınızı Yeniden Canlandırın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder