8 Şubat 2013 Cuma

Güzel bir Gardırop için Gerekli Alışveriş Stratejileri

2013’te niceliği niteliğe tercih edip aynı kıyafetlerin kısmen farklı versiyonlarını satın almaktan vazgeçin. Alışveriş bütçenizin yettiği en güzel kıyafetleri satın almak ve bir daha asla “Dolabım ağzına kadar dolu ama giyecek hiçbir şeyim yok”! diye yakınmamak için aşağıdaki beş stratejiyi izleyin:

Strateji No. 1: Gardırobunuza Göre Alışveriş Yapın

“İyi Günler Los Angeles” isimli şov programının “Hafta Sonuna Genel Bakış” bölümünün sunuculuğunu yapan Los Angeles’lı modacı Mar Yvette, dolabınızdaki eşyaların dökümünü yapmanın koleksiyonunuza ne eklemeniz gerektiği konusunda aydınlatıcı olacağını söylüyor. Birkaç saatinizi ayırıp uzun zamandır giymediğiniz kıyafetlerinizi deneyin. Üzerinizde nasıl durduğuna ve içlerinde kendinizi nasıl hissettiğinize bakın ve dolabınızdaki diğer parçalarla uyumlu olup olmadığını da kontrol edin. Yeni kombinasyonlara açık olun. On yıl önce bir heves satın aldığınız baklava desenli örgü ceket, bugün mini elbisenizi tamamlayacak mükemmel parça olabilir. Yvette, “Dolabınızda ne olduğunu tam olarak bilmeden alışverişe çıkmak, aç karnına markete gitmek gibidir,” diyor ve ekliyor; “Tüm paranızı ihtiyacınız olmayan şeylere harcayabilirsiniz.”

Strateji No. 2: Sloganınız Kalite Olmalı

Yvette, bu stratejinin alışveriş yaparkenki hislerinize aykırı olduğunu söylüyor ama unutmayın; az daha iyidir! Hedefiniz, sürekliliği olan bir gardırop yaratmak olmalı. Kısa zamanda eskiyecek ya da modası geçmiş ucuz kıyafetlerdense daha az sayıda ama kaliteli (bu nedenle daha pahalı) parçalar alırsanız uzun vadede tasarruf etmiş olursunuz. H&M’in kullan at tasarımları ile kendinize ait bir tarz yaratabilirsiniz elbette ama bunun için gardırobunuzun önemli bir kısmının kaşmir, yün, keten gibi zamanı geçmeyen malzemeden yapılmış kaliteli parçalarla dolu olması gerekir. Strateji No. 1’i uygulayıp bir yıldır giymediğiniz parçaları eleyin. Artık bedeninize uymuyorsa ya da terzinin de uydurabileceği bir halde değilse, ona veda edip bir yardım organizasyonuna bağışlayın, gitsin!

Strateji No. 3: En Temelden Başlayın

Tarzınız ister modern, klasik, isterse spor olsun, aşağıdaki parçalar, işlevsel bir gardırobun temel yapıtaşlarıdır:

  • Siyah pantolon: Temelin de temelidir
  • Koyu renkli blucin: Düşük belli kesimleri tercih edin
  • Beyaz düğmeli gömlek: Tasarımcı Carolina Herrera, sadece bunları kullanıyor
  • Mini elbise: Aynı anda hem seksi, hem klas ve hem de şuh
  • Hırka: Mini elbiseniz, siyah pantolonunuz veya blucininizle kombinleyebilirsiniz
  • Döpiyes: Etek ceketi yukarıdakilerin her biriyle kombinleyebilirsiniz

Strateji No. 4: İki İşlevli Parçaları Tercih Edin

Meşgul kadınlar için rahat kıyafetler tasarlayan Carilyn Vaile, çok işlevli kıyafetleri satın almanızı öneriyor. Mağaza raflarında dolaşırken kendinize sormanız gereken sorular şunlar: Bu tunik, mini elbise olarak da kullanılabilir mi? Bu şelale modeli ceket, tayt ve çizmeyle elbise yerine geçer mi? Vaile, “Eğer bir kıyafet rahatlıkla başka bir kıyafet gibi kullanılabiliyorsa, o zaman ilgimi çekiyor,” diyor. “Bu, yalnızca gardırobumda daha uzun süre kalacağı anlamına değil, aynı zamanda o kıyafeti sık sık giyeceğim anlamına da geliyor.”

Strateji No. 5: İndirimli Ürünleri Satın Alırken İkinci Kez Düşünün

Şüphemiz yok, gardırobunuzu dolduran kıyafetlerin bazılarının üzerinde indirim etiketi hâlâ duruyordur, ne de olsa o fiyatla o kıyafeti kaçırmak istememişsinizdir. Oysa bir elbiseyi, kazağı ya da (ayağınıza az da olsa dar gelen) çizmeyi sırf yüzde 90 indirimli diye alıp da hiç giymediyseniz, bu bir kazanç anlamına gelmez. Bir sonraki sefere indirimli bir kıyafeti satın almadan önce, kendinize şu soruyu sorun: İndirimde olmasaydı da bu kıyafeti –bu renk, beden ve modelde- ister miydim? Yanıtınız hayırsa, rafta bırakın gitsin.


Güzel bir Gardırop için Gerekli Alışveriş Stratejileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder