20 Şubat 2013 Çarşamba

Cildinizi Kış Soğuğundan Koruyun

Kış, olanca sertliğiyle devam ediyor. Soğuğun etkisiyle pul pul dökülen bir cilt, çatlamış dudaklar, her daim kuruyan eller ve çatallaşan saçlardan mı şikâyetçisiniz? Öyleyse bazı basit gerçekleri kısaca hatırlamakta fayda var demektir.

Soğuk ve kuru hava, iyi havalandırılmamış kaloriferli ortamlar ve artan hava kirliliği cildimizin alarm vermesi için yetiyor da artıyor bile. Soğuğa özellikle maruz kalan el ve yüz gibi kısımlarda çatlama, pul pul dökülme, dudaklarda gerginlik ilk hissedilen değişikliklerden. Çoğu kadın gibi sizin de dudak koruyucusu ve el kremini çantanıza atmadan evden çıkmadığınıza bahse gireriz. Kış soğuklarında her zaman kullandığınızdan daha yağlı bir krem, ellerinizin kaybettiği nemini geri kazanmasında etkili olacaktır. Ama unutmayın; krem önemli bir silah olsa da tek başına cildinizin savaşına yetmez, eldiven, sıcaktan soğuğa ani geçişlerde ellerinizin bir numaralı yardımcısı olacaktır.

Yüzüme de eldiven takamam ki, dediğinizi duyar gibiyim. Endişelenmeyin, güzelliğimizin bir numaralı göstergesi olan cildimizi korumanız için eldiven gibi bir aksesuara ihtiyacınız yok. Doktorunuza danışarak cilt tipinize uygun bir nemlendiriciyi seçin. Çoğumuz, dışarı çıkmadan hemen önce krem süreriz. Oysa en iyi sonucu almak için cilt kremini yatmadan önce veya en azından dışarı çıkmadan birkaç saat önce uygulamamız gerekir. Cildi soğuktan koruyan yağı olduğundan, cildiniz yağlıysa şanslısınız! Ancak kış soğuğundan cildinizin hiç etkilenmeyeceği anlamına gelmiyor elbette bu. Cilt tipinize uygun kremler ile derinizin çatlamasına, cildinizin kızarmasına veya renk değiştirmesine engel olabilirsiniz.

Ve su. Sağlık ve güzelliğimizle ilgili her şeyde olduğu gibi, soğuğun cildimiz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için de su, baş tacımız olmalı. Yaz aylarının aksine, kışın suyla aramız pek iyi değildir ne yazık ki. Yaz sıcağının verdiği hararet duygusuyla çantamızdan eksik etmediğimiz pet şişelere, kış aylarında giderek daha seyrek başvurur, vücuda su kaybettiren sıcak ve kafeinli içeceklere yükleniriz daha çok. İçinizi ısıtan sıcacık bir çay veya kahveye hayır demezsiniz elbette, ancak cilde nemlendiricilerle dışarıdan ne kadar takviyede bulunursak bulunalım, cildin asıl nemini ve sağlığını içeriden aldığını unutmayın.

Peki ya saçlarınız?

Şampuandan sonra krem sürmek, kışın olanca ağırlığını üstünde taşıyan saç tellerinize nemin hapsolmasını sağlayacaktır. Yanı sıra, saç tipinize uygun saç maskesi, saçın yıpranmasını ve kalitesini kaybetmesini önler.

Son olarak tırnaklar.

Unutmuştunuz, değil mi? Tırnaklar da kış aylarının kuru ve soğuk havasının etkisiyle incelir, hassaslaşır ve kırılmaya daha yatkın hale gelir. El kremleri ne yazık ki tırnaklarınızı korumaya yetmeyecektir. Tırnak koruyucu kremleri de rutin bakımınıza dahil etmelisiniz.

Ne vaktinizden ne cebinizden çalacak bu önlemler, uzun vadede kırışıklık, cilt rahatsızlıkları ve hassasiyetleri gibi dertlerden sizi koruyacağı gibi en soğuk havalarda bile güzel görünmenizi sağlayacaktır.

Aslı Yazır serbest yazar ve çevirmendir. Mesele, Virgül, Süper!, Elele, Marie Claire Türkiye ve Yacht Türkiye gibi dergilere makaleler yazmıştır.


Cildinizi Kış Soğuğundan Koruyun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder