15 Şubat 2013 Cuma

Çatlaklarınızla Doğal Yollarla Vedalaşın

Kilo verdiniz ya da doğum yaptınız, her ikisi için de tebrikler! Ama cildinizde haritalar oluşturan şu çatlaklardan bir türlü kurtulamadınız. Yalnız değilsiniz! Ne de olsa, her üç kadından ikisi, aynı sorundan şikayetçi. Siz de çatlaklarını dert eden, eski halime nasıl dönerim sorusunun cevabını arayan çoğunluktansanız, pürüzsüz bir cildin hayal olmadığını bilin. Sizler için bu konuda tıbbi ve bitkisel tüm yöntemleri araştırdık. İşte yol rehberiniz:

1. Olası çatlak oluşumlarını engelleyin

Belli belirsiz de olsa çatlaklarınız var ama gebesiniz ya da diyet yapıyorsunuz ve çatlakların artıp belirginleşmesinden korkuyorsunuz. Hakkınız var, ne de olsa çatlaklardan kurtulmanın en kesin yolu hiç olmamasını sağlamak.

Öncelikle ani kilo değişimlerini beraberinde getirecek şok diyetlerden kaçınmalısınız. Bunun yerine, diyetisyen kontrolünde düzenli kilo verebileceğiniz bir diyeti tercih edin. Ani kilo vermek kadar almak da çatlak nedenidir, bu yüzden yeme alışkanlıklarınızı sağlıklı ve düzenli olacak şekilde değiştirin.

Gebe misiniz? Çatlakları kaderinizmiş gibi düşünmeyin. Gebelikte çatlak önleyici pek çok krem bulunuyor ancak tek başına krem elbette yeterli olmayacaktır. Nasıl beslendiğiniz de bir o kadar önemli. Beslenme alışkanlıklarınızı bebeğiniz ile kendinizin ihtiyaçları doğrultusunda, bir uzman kontrolünde düzenleyin. Aşırı kilo alımlarından ve gebelikte yapılan en büyük hatadan; hareketlerinizi kısıtlamaktan kaçının, eğer doktorunuz aksini söylemediyse tabii.

2. Krem ve bitkisel tedavi

Kolejen, elastin, vitamin E, A, C içeren çok sayıda krem piyasada mevcut. Fakat bu kremlerden memnun kalanlar kadar hiç etkisini görmedim diyenler de var. Etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış olmadığından kesin bir sonuç alırım düşüncesiyle yola çıkmayın. Yine pek çok bitkisel karışım formülü, tedavi yöntemi olarak sunulmakta. Temel olarak saf zeytinyağı, avokado, badem, kayısı, havuç yağı gibi çeşitli yağların karışımları ile yapılan bu kremlerin çatlakları gidermede etkisi olur mu bilinmez ama cildinizi besleyeceği ve sürerken yapacağınız masaj ile kan dolaşımınızı hızlandıracağı kesin.

Ayrıca, E, A, C vitamini içeren besinler tüketerek, zeytinyağını mutfağınızın baş tacı yaparak cilde içeriden takviye sağlayabilirsiniz. Doğru beslenme ve egzersiz ile cildinizin daha esnek hale gelebileceğini ve dolayısıyla çatlak oluşumunu önleyebileceğini de unutmayın.

3. Lazer tedavisi

Pulse DYE Lazer (Boya Lazerleri), özellikle yeni oluşmuş kırmızı ve mor renkli çatlaklarda etkin olarak kullanılan bir yöntemdir. Ancak ten renginiz esmerse, lazer tedavisiyle birlikte cildinizin lekelenme riskine karşı dikkatli olmalısınız. Cildin hem alt hem de üst tabakasına etki eden fraksiyonel lazer yöntemiyle ise çatlak alanlarında mikro ölçülerde yaralar oluşturulup bu alanlarda yeni hücre oluşumunun meydana gelmesi, böylelikle cildin kendini yenilemesi sağlanır. Her iki yöntem de ülkemizde uygulanmakta, doktorunuza danışarak sizin için uygun bir lazer tedavisini deneyebilirsiniz.

4. Derma-Terapi

Üzerinde 200’e yakın ince çelik iğne bulunan bir aletle ciltte mikro kanallar açılır; büyüme faktörleri, biomimetik peptid ve kök hücre formülleri bu kanallar aracılığıyla cildin orta tabakasına uygulanır. Tedavinin amacı hücrelerin yenilenmesini sağlamaktır. Ağrısız, en fazla 2 saat içerisinde gündelik yaşamınıza dönebileceğiniz, tüm cilt tiplerine uygun bir yöntemdir. Hızlı sonuç alabileceğiniz bu yöntem, Türkiye’de de pek çok özel klinikte uygulanmaktadır.

5. Platelet Yönünden Zenginleştirilmiş Plazma (PRP) Uygulaması

Sizden alınan kan örneği, özel bir işleme tabi tutularak al ve akyuvarlarından ayrılır ve bu işlem sonucunda “Platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma” (PRP) elde edilir. Peki, nedir bu platelet? Dokuların iyileşmesine ve kanın pıhtılaşmasına neden olan trombositin bir diğer adıdır. Dolayısıyla çatlağın olduğu bölgeye deri altından enjekte edilerek uygulanan PRP, bu bölgedeki dokunun onarımını hızlandırır. Yöntemin başarılı sonuçlar verdiği hekimler tarafından söylenmektedir.

Aslı Yazır serbest yazar ve çevirmendir. Mesele, Virgül, Süper!, Elele, Marie Claire Türkiye ve Yacht Türkiye gibi dergilere makaleler yazmıştır.


Çatlaklarınızla Doğal Yollarla Vedalaşın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder